Kuih Serimuka Pelangi
Kuih Serimuka Pelangi
resepi : Chef Hanieliza@Hanieliza's Cooking
sumber: DaYangJack@DapurKu SaYang
Bahan-bahan:
Lapisan Bawah
2 cawan pulut [rendamkan 3 jam]
2 cawan santan cair
1 s/k garam
Lapisan Pelangi
4 cawan santan pekat
1 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepung kastad
1/2 cawan tepung gandum
sedikit garam
pewarna
kuning..hijau..merah ..coklat paste
** pewarna hijau DJ gantikan dengan pes pandan
Cara
1. Masukkan semua bahan bawah dalam loyang dan kukuskan.
2. Bila telah masak, tekankan dalam loyang sehingga mampat.
3. Bancuhkan semua bahan lapisan pelangi kecuali pewarna dan tapiskan.
4. Bahgaikan adunan lapisan pelangi kepada 4 mangkuk
5. Masukkan setiap mangkuk dengan 1 warna.
6. Kukus semula pulut yg telah dimanpatkan.
7. Lapiskan dengan warna hijau dan kukus selama 10 minit dengan api perlahan.
8. Buat lapisana seterusnya sehingga habis.
9. Bila telah habis semua adunan sejukkan betui2 [dalam 4 jam] baru dipotongkan.
Tuesday, October 2, 2012
Monday, October 1, 2012
LAKSAM
TEPUNG LAKSAM:
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
SAMBAL BELACAN
ULAM ULAMAN
selamat mencuba
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam
sdikit garam,
Gaulkan semua bahan-bahan.
sdikit garam,
Gaulkan semua bahan-bahan.
Panaskan kukusan.
Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak utk mengelak dari melekat,
Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak utk mengelak dari melekat,
masukkan tudung periuk dlm pengukus dan
Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
Kukus sampai masak...Bila da mengelembungdan permukaan kering kiranye da masak
Bila dah masak, keluarkan...
Biarkan sekejap sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
Ulang sampai habis
Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
Kukus sampai masak...Bila da mengelembungdan permukaan kering kiranye da masak
Bila dah masak, keluarkan...
Biarkan sekejap sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
Ulang sampai habis
KUAH LAKSAM:
8-10 ekor Ikan -zu guna ikan selayang/sardin
boleh guna kembung, tamban atau tenggiri (direbus,toskan dan asingkan tulang)
1 inci halia
5 ulas bwg putih
7 ulas bwg merah
1s/b lada hitam(bole lebih/kurangkan)
1 biji Santan
3-5 keping Asam keping
Sdkt garam dan gula secukup rasa
8-10 ekor Ikan -zu guna ikan selayang/sardin
boleh guna kembung, tamban atau tenggiri (direbus,toskan dan asingkan tulang)
1 inci halia
5 ulas bwg putih
7 ulas bwg merah
1s/b lada hitam(bole lebih/kurangkan)
1 biji Santan
3-5 keping Asam keping
Sdkt garam dan gula secukup rasa
SAMBAL BELACAN
ULAM ULAMAN
selamat mencuba
Subscribe to:
Posts (Atom)