Wednesday, June 13, 2007

KEK CHIFFON/SIFON

BAHAN-BAHAN

4 kuning telur
115 ml air
85 ml minyak sayuran
1/4 sudu teh garam
100 g gula
150 g tepung
1 sudu teh serbuk penaik



B)

4 putih telur
90 g gula
1/8 sudu teh cream of tartar


cara membuatnya...

1. Tuangkuning telur, gula dan minyak sayuran ke dlm mangkuk pengadun
2. Tambah baki bahan2 ramuan di (A) kedlm mangkuk
3. Adun(A) hingga tida berbintil-bintil. ketepikan sebentar
4. Pukul putih telurdi(B) sehingga lembut dan kembang. tambah gula dan krim tartar.
pukul hingga pekat.
5. Adun (A) dan (B) sehingga sebati.
BAKAR PADA SUHU 175 'C
SELAMA 40 MINIT
segera balikkan bila dikeluarkan drpd ketuhar.biarkan ia sejuk.....
bila kek sudah sejuk,keluarkan drpd acuan...