Wednesday, March 25, 2009


KRIM KARAMEL
Sumber: Noorma’s Kitchen

Bahan-bahan
1 cawan susu cair
1 biji telur
1 keping roti gardenia
5 sudu besar gula
*Kisar semua bahan ini hingga sebati

Untuk gula hangus
3 sudu besar gula
6 sudu besar air masak

Cara-cara
1. Mula2 buat gula hangus dulu. Masukkan 3 sudu besar air bersama 3 sudu besar gula dan masak atas api perlahan hingga warna coklat. Ketepikan dan masukkan 3 sudu besar air masak. Kacau dan ketepikan.
2. Sediakan pengukus dan tunggu hingga air mendidih.
3. Dalam loyang, masukkan gula hangus tadi kemudian tuang pula adunan susu yg dh dikisar tadi.
4. Kukus selama 20 minit
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Siap

KRIM KARAMEL

6 BIJI TELUR
1 TIN SUSU PEKAT MANIS
1 CWN AIR
[blender je semua]

3 sudu gula + sedikit air [di buat gula hangus]




No comments: